Kærestetur i biffen...
Søndag den 4. marts... dejlig skøn dag som stod på tur i svømmehallen med ungerne og dejlig kæreste tur i biffen...
Turen gik til Korsør biografteater som er verdens ældste biograf - http://www.korsoer-bio.dk/ooizzCMS/DA/events/guinness/guinness&mid=1057&scid=1241

Hvidstensgruppen, ja det var filmen som dannede ramme om vores lille kæreste tur.
En meget rørende og bevægende film.
Jeg synes, at den gav en flot og personlig skildring af modstandskampen i Danmark under 2. verdenskrig. Hvordan en hel familie, et helt samfund, et helt land blev berørt... Jeg kan kun give filmen mine varmeste anbefalinger.
I sommers var vi forbi Hvidsten Kro hvor vi mærkede historiens vingesus..
Billeder ses nedenfor.
Historie
Modtagearbejdet foregik ved, at der kom en kode fra den engelske radiostation BBC: "Husk at lytte" eller "Lyt igen". Det betød, at der ville komme en eller flere engelske Halifax-bombefly over området samme aften, og modtagegruppen skulle være parat. Den første aktion foregik natten mellem den 11. og 12. marts 1943 på Trinderup Hede øst for Mariager, hvor der blev nedkastet 12-14 containere, der blev skjult i et tæt krat.
Marius Fiil blev nu sat ind i tingene og indvilligede - efter at have spurgt sin kone Gudrun til råds - i at deltage i modtagearbejdet. Samme aften kørte Marius i sin hestevogn til Trinderup Hede for at hente våben og sprængstoffer, som han kørte til sin genbo gårdejer Stenz' gård, hvor de blev omladet til Thorup Petersens bil og kørt til Randers, hvor det blev lagt i et depot til senere brug.
For at finde en egnet modtageplads nærmere Hvidsten Kro blev kortene over lokalområdet gransket, og gruppen valgte et område påAllestrupgård, hvor der var et mosehul, der var velegnet til at skjule containerne i, når de var tømt. Modtagepladsen blev kaldt Mustard Point og blev af englænderne betegnet som en af de bedste modtagepladser i Danmark.
Når kodesignalet lød fra BBC kl. 18.15, vidste gruppen, at den skulle være parat til at modtage forsyninger omkring midnat. Når Halifaxen kunne høres i det fjerne, blev der tændt fire signallamper - tre hvide og én rød, der lyste op i luften. Disse lamper angav vindretningen, så piloterne i flyene kunne tage højde for, hvor de skulle "droppe" containerne med faldskærme, så de ramte det rigtige sted. Hele gruppen skulle nu arbejde hurtigt med at få tømt containerne og få slettet sporene for Gestapo. Containerne blev smidt ud i mosehuller i området, hvor de forsvandt, og indholdet blev fragtet videre først til Hvidsten og derfra så hurtigt som muligt videre til fordeling i mindre depoter i Randers. Herfra blev de distribueret til sabotagegrupper i det meste af Jylland. Her blev sprængstoffet brugt til sabotage mod jernbaner,lokomotivremiser, broer og fabrikker, der arbejdede for tyskerne.
Gruppen blev røbet af en engelsk faldskærmsmand, der i december 1943 blev taget af Gestapo og tortureret til at fortælle, hvad han vidste.
Otte af dens medlemmer blev af den tyske krigsret dømt til døden den 26. juni og henrettet ved skydning i Ryvangen 29. juni 1944 af den tyske besættelsesmagt. Henrettelserne blev årsag til udvidelsen af den københavnske strejkebølge, Folkestrejken (1944), til en egentlig generalstrejke.
De henrettede var:
- Kroejer Marius Pedersen Fiil
- Sønnen Niels Fiil
- Svigersønnen Peder Bergenhammer Sørensen (gift med Kirstene Fiil)
- Mekaniker Johan Kjær Hansen
- Radioforhandler Niels Nielsen Kjær
- Karetmager Søren Peter Kristensen
- Møller Henning Andersen
- Dyrlæge Albert Carlo Iversen
De øvrige seks medlemmer af gruppen blev ikke dømt til døden:
Tugthus på livstid:
- Kirstene Fiil
- Landmand Jens Stenz
- Chauffør Barner Hyldegaard Andersen
Tugthus på fire år:
- Lillebilvognmand Anders Venning Steensgaard
- Købmand Knud Peter Buchhorn Christensen
Tugthus på to år
- Servitrice Gerda Søvang Fiil
Ligene af de otte henrettede medlemmer af Hvidstengruppen blev fundet i Ryvangen, og i sommeren 1945 blev deres jordiske rester ført hjem til Hvidsten og begravet 100 meter nord for Hvidsten Kro, hvor der er en mindelund og rejst en mindesten med følgende inskription:
- Daad for Danmark bragte dag
- Tappert øvet tro til døden
- Lyse lad i morgenrøden
- De gav liv for Danmarks sag
Det eneste levende medlem af Hvidstengruppen er Svend Egon Andersen, som bor på Djursland.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar